29 februarie 2012

FORMIDABLE - Vreau sa fiu un personaj

La inceput, parea o lucrare cu nimic iesita din comun. Asta, pana cand am inceput lucrul la printuri. Dupa care ne-am dat seama ca titlul nu e deloc exagerat, desi nu la asta se referea.

Deci da, un proiect artistic greu, serios si matur. Daca sunteti in Cluj, vizitati expozitia. Daca nu, speram sa vedem macar pe net galeria de imagini.

Ii multumim Crinei Prida, pentru ca ne-a permis sa fim si noi un personaj (acela care "da printurile").

Evenimentul este aici: http://www.facebook.com/events/331913236843702/ 
Proiectul inter-medial “FORMIDABLE” al Crinei Prida, fotograf și artist vizual de intensă ardere creativă, avînd ca generic secundar "zicerea" hotărîtă: 'Vreau sa fiu un personaj", rezumă o intervenție artistică vizuală aflată la limita dintre acționism și fotografie, în care personajele actante sunt cele treizeci și una de eleve ale unei clase de la Colegiul Național Pedagogic clujean “Gheorghe Lazăr”.

Fetele, împreună cu diriginta lor, profesor Tereza Deji, au ales să semnaleze magia adolescenței pîrguite, înspre vizual, sub semnul declinărilor de existare ca interval dintre respirația existențială cotidiană, angajată in creuzetul realului sever, și celebrarea imaginarului care alimentează setea de zbor, iscată din scenariile proiective ale excelenței identitare adăstate în triada creativului, profesionalismului și exersării întru frumos a condiției umane, angajînd în cele din urmă unirea iubirii de nesfîrșit cu cea a alintului de hălăduire la braț cu lăuntricul.

Proiectul Formidable/Vreau să fiu un personaj s-a desfășurat sub semn acționist ca un eveniment amplu, delimitat în secvențe succesive, începînd cu asumarea reprezentării fiecărei adolescente în ambientul spatiului școlar ca și chip și închipuire de ucenică întru învățare, și alternativ, ca personaj actant în reperele de particularitate identitară a fiecăreia dintre ele, în roluri ce angajează vizualizarea unor aspirații emoționale, lăuntrice, ca actor și autori în partituri scrise cu șoapte de imaginar.

Secvența de reprezentare s-a desfășurat într-un dans sălbatic al punerii în fapt al actării acestor roluri – întru real și întru imaginar, un dans fascinant, cînd solitar, cînd de grup restrîns, în care fiecare adolescentă a fost actor, regizor, critic și spectator, într-un spectacol , la rîndul său modelat și regizat de Crina Prida intr-un concept de meta-narațiune vizuală, asumată ca facere și desfacere de lumi.
Prof. univ. dr. Dorel Găină – Universitatea de Arte si Design Cluj-NapocaSi cateva imagini de la vernisaj:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru orice comentarii folositi cu incredere formularul de mai jos: